We draaien de klok even een paar eeuwen terug voor een korte chronologie van de tijd: de eerste tijdweergave gebeurde met behulp van zonnewijzers, de schaduw van de pijl verplaatste zich als gevolg van het roteren van de aarde. Kaarsen, zandlopers en andere constructies waren gemeengoed tot Christiaan Huygens het slingeruurwerk bedacht.
Tijdens de Franse revolutie ging het twaalftallig stelsel op de schop. In de meest puriteinse versie van een klok uit dat tijdperk werd een dag verdeeld in 10 uur van elk 100 minuten van elk 100 seconden. Dan is 2,5 uur hetzelfde als 2 uur en 50 minuten in plaats van 2 uur en 30 minuten, best logisch maar internationale afspraken waren niet te maken. Dit werd al gauw weer teruggedraaid.
Enfin, ik dwaal af, terug naar het hier en nu. Hangklokken en pendules, je treft ze overal. Oude klokken hebben een prachtig mechanisme dat onderhoud vereist. Eric is een van de weinige klokkenmakers in de regio, hij laat het klokje thuis weer tikken zoals het nergens tikt. Maar ook voor kleinere uurwerken die om een pols passen moet je in Wateringen zijn.
Horloges van Eric, je kan er je pendule op gelijkzetten
Een eigentijds opwindbaar horloge is in essentie niet veel anders dan het zakhorloge uit de 18e eeuw. Een grote vernieuwing vond plaats met de introductie van een elektrisch horloge in 1957 en in de zestiger jaren kwam het kwartshorloges op de markt. Tegenwoordig is voor veel horlogeliefhebbers het mooiste uurwerk een tourbillon. Deze vinding heft de invloed van de zwaartekracht op het uurwerk op. Uurwerken met ’n tourbillon zijn het summum van vakmanschap voor een horlogemaker. Tourbillons zijn in z’n collectie te vinden. Trouwens, op al zijn horloges kun je de klok gelijk zetten.
Eigenlijk kwam ik voor een nieuw batterijtje want natuurlijk doet Eric dat ook. Dat lijkt een simpel klusje maar als (klokken en) horloge liefhebber weet ik dat goed gereedschap ervoor zorgt dat dit onbeschadigd gebeurt zodat jij en je horloge weer feilloos bij de tijd zijn.
“Ja Eric, doe nog maar een koffie.”